Česnek semínka na microgreens

Allium sativum

Varianta:
Dostupnost Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Kód: 489/50 489/100 489/500 489/1 K Zvolte variantu
147 Kč 236 Kč 950 Kč 1 590 Kč od 147 Kč
Česnek semínka na microgreens

Česnek patří k jedněm z nejzdravějším druhům co lze pěstovat jako microgreens. Spadá do skupiny česnekovitých. Pěstování výhonků česnekovitých druhů je známo od starověku. Překvapí vás jak voní po česneku těsně po naklíčení, ve větším množství ho ucítíte na dálku.  Česnek stejně jako cibule nebo por  můžete použít na mnoho neduhů nebo preventivně. Působí kladně na výživu pokožky, ochraňuje před stárnutím, detoxikuje, snižuje zánětlivost, pomáhá trávení, zlepšuje vidění, chrání nervový systém, působí jako afrodiziakum.  Z vitamínů obsahuje vitamín a, B1, B6, C, E, betakoretn a lutein a minerální látky např. draslík, vápník, fosfor, železo, mangan nebo selen. Obsahuje sirné složky aminokyseliny alliin a allicin.

Alliin - je to derivát aminokyseliny cysteinu, když se čerstvý pórek naseká přemění alliin na allicin, který způsobuje charakteristický zápach po česneku. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Je to silný antioxidant, chrání nás pře strárnutím buněk. Klíčky je nutné konzumovat syrové, tepelná úprava zničí velkou část těchto sloučenin. 

Semínka před sázením nemusíte předem namáčet, máme odzkoušenu klíčivost setím přímo na vlhký substrát. Připravte si pěstební nádobu se substrátem bez přidaných chemických hnojiv, např. kokosový substrát. Výška stlačeného substrátu by měla být min.3cm. Semínka brokolice rozmístěte po celé ploše, nedávejte moc nahusto. Zalijte a nechte 3dny zakryté a z vrchu zatížené. Po třech dnech nechte na světlém místě dorůst, případně můžete dosvítit pod zářivkou. Substrát udržujte stále vlhký, nesmí vyschnout.   Můžete pěstovat celoročně. Celková doba růstu 7-10dní.

Nevyplňujte toto pole:
13.11.2024 12:11
Se semínky jsem dlouho bojovala, nechtěly mi klíčit. Pak jsem zjistila, že lépe klíčí, pokud jsou nejen zakryté a zatížené, ale ještě zasypané trošičkou substrátu. Když se sklízí brzy, chutná jako pažitka. Když se nechá pár dní "dojít", chuť začne připomínat česnek. Používáme je na chlebíčky na pomazánku.
Odpovědět