Čočka červená
Lens culinaris
Počet semínek v 1gr.= 20 (průměrná hodnota udávaná výrobcem)
Čočka je luštěnina původem z Asie. Čočku zelenou můžete snadno naklíčit nebo pěstovat jako microgreens. Používejte pouze kvalitní semínka k tomu určená, v obchodech je čočka určené k vaření a ke klíčení. Obsahuje vlákninu a má nízký obsah tuku, je vhodná při redukčních dietách. Podporuje střevní průchodnost a snižuje zácpu. Čočka nám dodává energii ve formě pomalých a lehce stravitelných sacharidů, čímž snižuje hladinu krevního cukru. Klíčky čočky jsou významným zdrojem kyseliny listové a železa. Dále čočka obsahuje fosfor, který je důležitý pro činnost mozku a zinek, v elementární formě, k udržení zraku, chuti a čichu.
Čočka je velmi bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje velké množství vitamínů A, B, C, D, E, K a minerály jako vápník, fosfor, železo nebo magnezium. Výhonky Vám pomůžou snížovat nadváhu, podporují trávení a obsahují velké množství enzymů. Z klíčků získáte mnohem více prospěšných látek než z vařených luštěnin. Naklíčená čočka nenadýmá. Výborně se hodí na dozdobení, do salátů, polévek nebo k masu.
Obecně je čočka vhodnější ke spíše ke klíčení než pěstování microgreens. Pokud ji budete pěstovat, stříhejte co nejdříve, cca do 7cm.