Štrucha zelná "Portulák"

Portulaca oleracea

Počet semínek v 1gr.= 2000 (průměrná hodnota udávaná výrobcem)

Varianta:
Dostupnost Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Kód: 471/100 471/500 471/1 K Zvolte variantu
150 Kč 630 Kč 1 360 Kč od 150 Kč
Štrucha zelná "Portulák"

Štrucha zelná nazývaná také portulák je jednoletá rostlina. Vyskytuje se téměř po celém světě. Má hladký, načervenalý, většinou plazivý stonek. Listy jsou střídavě seskupeny v lodyhy a stopky. Pro svoji mírně kyselou a slanou chuť je používána v kuchyních v téměř celé Evropě, na Blízkém východě, v Asii a v Mexiku. Jedlé jsou stonky, listy i poupata květů. Šrucha může být využita jako součást salátu, opečena na pánvi či připravena jako špenát. Šrucha je velmi významná svým, mezi rostlinami mimořádně vysokým, obsahem ω-3 mastných kyselin, zejména kyseliny α-linolenové kyseliny eikosapentaenové

Šrucha zelná je součástí tradiční čínské medicíny. Mezi její aktivní složky patří: noradrenalin, vápenaté soli, dopamin, DOPA, kyselina jablečnákyselina citronovákyselina glutamovákyselina asparagovániacinalaninglukózafruktóza a sacharóza Betakyaniny izolované ve šruše zlepšily poznávací schopnosti u starých myší.

Je také klinicky účinná při léčení ustního onemocnění lichen planus a listy jsou využívány pro léčbu hmyzího či hadího uštknutí, při popáleninách, vředech, bacilární úplavici, průjmech, hemoroidech, poporodním či vnitřním krvácení.[8] Je však zakázaná podávat během těhotenství a lidem s nachlazením a slabým zažíváním.